CTT
CTT
Ik ben Ruud Eggermont en ik mag - in het kader van de samenwerking tussen de drie vo-scholen én Scalda - de aansturing doen van de Vakmanschapsroute Techniek (VKR) en tevens heb ik de dagdagelijkse leiding van de technieklessen die gegeven worden in het Centrum voor TopTechniek (CTT) in Terneuzen. Beide zaken zijn resp. 7 en 6 jaar geleden gerealiseerd in nauwe samenwerking mét en met hulp ván het bedrijfsleven en de overheden, als antwoord op het mogelijk verdwijnen van allerlei techniekopleidingen in onze regio.
Voor alle basis-en kaderleerlingen met een belangstelling voor techniek betekent het dat zij m.i.v. leerjaar 3 vmbo kunnen instromen in het 1e leerjaar van de VKR (VKR1). We laten deze leerlingen er via een oriëntatietraject, verdieping en stage achterkomen welk gedeelte van de techniek het best bij hen past.
De praktijklessen techniek vinden plaats in de goed uitgeruste lokalen van de eigen vo-school.
Uiteindelijk kiezen ze dan in het 2e leerjaar van de VKR (VKR2 = vmbo 4) het techniekdomein dat het best bij de eigen capaciteiten en interesses past. Hun praktijklessen zijn dan (2 dagen in de week) in het CTT, waar de Reynaert- en Zwinleerlingen dan met de bus naartoe worden gebracht.
We laten de leerlingen constant bijhouden wat hun ervaringen zijn, wat ze ervan vinden en wat dit zegt voor een volgende stap. Daarover voeren we dan het gesprek met leerling, ouders en mentor/coach.
Dit traject van LoopbaanOriëntatie en Begeleiding (LOB) maakt dat leerlingen meer zelf het stuur moeten pakken en bewuster kiezen voor de vervolgstap (en dus minder snel switchen of uitvallen als ze naar het mbo gaan)
Precies de geluiden die we graag willen horen!
We mogen trots zijn op wat we in gezamenlijkheid in Zeeuws-Vlaanderen bereikt hebben: een leerroute (de VKR), een gezamenlijke techniekfaciliteit (het CTT) én een enorme betrokkenheid van het bedrijfsleven: resultaten waar men in de rest van Nederland met bewondering naar kijkt.